Cum se creaza un site

Puncte de vedere

Problema crearii unui site poate fi abordata din trei perspective diferite: cea a beneficiarului final a website-ului, cea a celui care proiecteaza si creaza linia grafica siteului si cea a celui care-l creaza efectiv. 

Cele trei perspective sunt identice cu cele aplicabile constructiei unei case, in acest caz existand beneficiarul casei, arhitectul si constructorul. Beneficiarul formuleaza cererile proprii referitoare la casa pe care si-o doreste, la aspectul ei, la numarul de etaje, la functionalitatile pe care si le doreste a le avea disponibile in casa si le transmite arhitectului. Arhitectul preia cerintele beneficiarului si le rafineaza, eventual vine cu propuneri proprii, din perspectiva sa, asupra cerintelor beneficiarului si, in cele din urma ii realizeaza proiectul casei. Constructorul primeste proiectul casei de la arhitect si, impreuna cu acesta si beneficiarul, stabileste detaliile tehnice, constructive ale casei, indica solutii practice de realizare si solutii de reducere a costurilor.

De cele mai multe ori, in cazul siteurilor web, arhitectul este si constructorul websiteului, el fiind numit si designer web, sau webdesigner.

Alegerea domeniului

Pentru a continua paralela dintre constructia unui site web si constructia unei case, in cazul constructiei unei case, inainte de a avea proiectul casei si constructia acesteia finalizate, trebuie ales terenul pe care va fi amplasata casa. Intocmai ca in cazul constructiei unei case, inainte de crearea designului web al siteului si realizarea propriu-zisa a acestuia, trebuie ales numele de domeniu pe care va sta websiteul.

Inainte de toate trebuie sa va asigurati ca ati ale un nume de domenui potrivit afacerii dvs. sau ideii pentru care se construieste siteul respectiv.

In cazul in care nu sunteti familiarizat cu notiunile de mai sus, un "nume de domeniu" este adresa principala a website-ului dvs., de asemenea cunoscuta si sub denumirea de pagina principala, si anume www.domeniu.ro (ex: www.websiteuri.ro). Este foarte important sa intelegeti ca numele de domeniu, in sine, nu este website-ul propriu-zis (vezi Ce este un website?), ci el este doar o referinta textuala, o adresa, care indruma catre serverul unde websiteul dvs. este gazduit.

Numele de domeniu este unic pe intreaga retea Internet si poate fi cumparat sau inchiriat. In cazul domenilor din gama ".ro" domeniile se cumpara "pe viata". In alte cazuri (.com, .org etc), domeniile se inchiriaza pe perioade determinate de 1, pana la 10 ani.
Incepand cu anul 2018, cumpararea "pe viata" a domeniilor din gama ".ro" nu mai este posibila, ramanad doar varianta inchirierii lor pe perioade de timp prestabilite, de la 1 an la 10 ani.
Numele de domeniu poate contine doar litere, cifre si caracterul minus "-".

Atunci cand va alegeti numele de domeniu pe care va sta websiteul dvs. aveti in vedere sa fie un nume sugestiv pentru afacerea dvs., care sa ajute motoarele de cautare sa catalogheze websiteul ca fiind relevant pentru cuvantul/cuvintele care formeaza numele de domeniu. Spre exemplu, daca firma SC LoryRex SRL vinde pantofi de dama, ar vrea ca domeniul ei sa fie www.pantofi.ro sau www.pantofi-de-dama.ro si nu www.loryrex.ro. Lumea intotdeauna va cauta, pe Google, "pantofi" sau "pantofi de dama" si nu" loryrex".

Gazduirea websiteului

Terenul pe care va sta casa din exemplele anterioare, poate fi inchiriat. Acelasi lucru se intampla si in cazul websiteurilor. In cazul unui website, se inchiriaza spatiu web de stocare a fisierelor care il compun - imagini, fisiere HTML etc - de la firme specializate, care detin servere web, capabile sa gazduiasca websiteuri, asa-numitul serviciu de gazduire web, sau web hosting. Asa cum, pentru un teren, utilitatile oferite sunt importante (canalizare, derum de acces etc), la fel si pentru websiteuri sunt importante caracteristicile serviciului de gazduire (spatiu de stocare, latime de banda, acces la email etc).

Apelati la profesionisti

De cele mai multe ori, cei care detin o afacere si doresc sa aiba si o prezenta online, prin intermediul unui site web, nu au nici timpul necesar, nici cunostintele, nici disponibilitatea de a-si insusi cunostintele necesare pentru a cumpara un nume de domeniu, a cauta un serviciu de gazduire avantajos sau a construi paginile web ale websiteului pe care si-l doresc.
Aici va sarim noi in ajutor, oferindu-va pachetul complet, de la A la Z, pentru a va indeplini dorinta de a intra in mediul online. Websiteuri.ro va ofera serviciul de creare site, un domeniu ales de comun acord cu dvs, serviciul de gazduire, serviciul de intretinere a noului dvs. website si promovarea lui. 

Articole

Șabloane recente de websiteuri

Șabloane recente de magazine online