Argument

Am întâlnit, de-a lungul timpului, foarte multe situații în care beneficiarii serviciilor oferite de agențiile de web development au avut dificultăți în a formula cerințe clare și fără ambiguități către web developer dintr-o multitudine de motive. Cele mai des întâlnite motive au fost acelea de necunoaștere a terminologiei specifice domeniului web, iar pe locul doi, provenind din motivul expus anterior, o stânjeneală în a exprima sau formula cerințe.

Ambele motive sunt normale și oarecum naturale, deoace este de la sine înțeles că nimeni nu poate cunoaște totul și fiecare este specializat în domeniul său de expertiză.

În continuare, vom încerca să aducem puțină lumină în aceste privințe, pentru a crea o punte comună de comunicare între client și web developer.

Terminologii web

Atunci cân un medic vă spune că aveți o cefalee temporală sau occipital posterioară și că trebuie administrate 10mg de acid acetilsalicilic, este foarte probabil să vă simțiți puțin intimidați de aceste lucruri prin perspectiva că folosesc o terminologie specifică domeniului medical. În schimb, dacă vi s-ar spune că durerea de cap se tratează cu aspirină, poate că lucrurile ar fi mult mai pe înțelesul oricui și s-ar evita situații neplăcute.

La fel stau lucrurile și în domeniul web, sau aproximativ la fel. Din păcate, în acest domeniu, cel a website-urilor și aplicațiilor web, majoritatea avansurilor tehnologice au fost făcute peste ocean, în SUA, motiv pentru care, marea majoritate a termenilor au acronime care se „traduc” prin cuvinte din limba engleză. Însuși cuvântul „web” provine din limba engleză și înseamnă pânză sau plasă, cu trimitere la pânza construită de păianjeni (spider web) și reprezentând rețeaua Internet.

Domeniul web este, la ora actuală, extrem de vast și, mai mult, este într-o permanentă extindere și dezvoltare, motiv pentru care aproape zilnic apar termeni și terminologii noi. Din acest motiv, vom expune aici doar câteva exemple, care să va ajute să întelegeți și să comunicați eficient cu web developer-ul dvs.

Termeni utilizați în crearea websiteurilor

Fară a avea pretenția de a acoperi toată terminologia specifică domeniului sau aceea de a acoperi exhaustiv termenii prezentați, vă propunem, mai jos, câteva exemple:

Website

Website este un cuvănt provenit din limba engleză și reprezintă o colecție publică sau privată de documente HTML (HyperText Markup Language), care formează un tot unitar și coerent. Am scris mai pe larg despre ce anume este un website, aici.

HTML

HTML este un acronim de la HyperText Markup Language, reprezentând un limbaj prin care se pot descrie paginile web. Acesta nu este un limbaj de programare, ci un limbaj specific domeniului web prin care sunt descrise toate elementele coprinse într-o pagina web.

Fișierele HTML sunt, în esență, fișiere text, în care textul este scris dupa anumite reguli, impuse de limbajul HTML, pentru ca lucrurile să fie afișate într-un anume mod pe ecran. Spre exemplu, dacă se dorește afișarea unui text îngroșat (bold) se includ o succesiune de caractere pe care browser-ele web știu să le afișeze pe ecran ca text îngroșat. De exemplu:

Website-urile conțin multe pagini web 
se scrie, în limbaj HTML: 
Website-urile conțin <b>multe pagini</b> web

Succesiunea de litere <b> .... </b>reprezintă elemente specifice limbajului HTML care spun browserului să afișeze ce este înăuntru cu litere îngroșate.

Există foarte multe astfel de elemente pentru a putea reprezenta pe ecran o multitudine de stiluri și elemente grafice.

Webpage

Webpage, sau în romană, pagină web, este ceea ce se afișează pe ecran la un moment dat. În esență, o pagină web este un fișier HTML, indiferent dacă acesta este generat dinamic (printr-un limbaj de programare) sau nu. Spre exemplu, această pagină, în care citiți acest articol, este o pagină web, adică un fișier HTML generat dinamic printr-un limbaj de programare aflat pe server ul unde este găzduit websiteuri.ro.

Un website trebuie să conțină cel puțin o pagina web și nu are o limită maximă a numărului de pagini pe care le poate conține.

O pagină web poate fi accesată printr-o adresă web (URL) unică și poate avea forma „pagină.html”. Unexemplu de astfel de adresă a unei pagini web este:https://www.websiteuri.ro/websiteurile-si-pandemia-de-coronavirus.html,unde “websiteurile-si-pandemia-de-coronavirus.html” este numele fișierului HTML care identifică unic acea pagină web.

Paginile web generate dinamic pot conține o multitudine de caractere speciale în adresele web care le referă, însă acest aspect nu va fi acoperit aici, fiind prea vast.

Homepage

Homepage, sau pagina acasă, este o pagină web care se deosebește de restul paginilor prin faptul că este afișată prima, atunci când se accesează direct numele de domeniu. Această pagină, deseori referită și ca pagina de index sau pagina index, este la fel ca oricare altă pagină web, cu excepția faptului că este afișată în mod automat, atunci când se accesează direct numele de domeniu.

De exemplu, dacă veți face click pe legătura următoare:www.websiteuri.ro, vi se va afișa prima pagină sau pagina de index a website-ului websiteuri.ro. Pe această pagină veți observa diverse informații și elemente grafice, dar și link-uri sau legături către celelalte pagini web care formează website-ul nostru.

Link

Link, din engleză, însemnând legătură sau trimitere, este un element specific al limbajului HTML care permite vizitatorului unei pagini web să acceseze o altă pagină web direct prin adresa web a paginii web de desitinație.

Link-urile pot fi reprezentate pe ecran printr-o mare varietate de elemente, precum texte, imagini, butoane, diverse forme geometrice etc, cel mai des întâlnite fiind textele si butoanele.

Un exemplu de link textual este: Click aici pentru a afla mai multe despre cum se crează un website

Ex exemplu de link pe buton este: Contactați-ne

Meniu

Meniul unui website este o sectiune a unei pagini web care prezintă paginile web ale website-ului într-o formă structurată, ierarhizată.

Puteți observa meniul acestui website, în partea de sus a ecranului, dacă citiți acest articol de pe un laptop, sau făcând click pe cele trei linii orizontale de sus, dacă sunteți pe un telefon mobil.

Meniurile sunt colecții de link-uri către celelalte pagini ale website-ului, pentru a vă ușura accesul căre acestea și pentru a indica modul în care este structurat website-ul.

Formular web

Limbajul HTML include și elemente interactive, în care vizitatorul paginii web poate introduce informații: texte, opțiuni sau chiar fișiere întregi.

Elementele interactive ale unui formular sunt denumite și câmpuri sau zone și pot fi de mai multe tipuri:

  • câmp de text, în care se poate introduce orice text, de dimensiuni limitate

  • câmp numeric, în care se pot introduce numai numere

  • câmp de dată, în care se poate alege o dată dintr-un calendar afișat automat

  • câmp de email, în care se pot introduce numai adrese de email

  • camp de parolă, în care se poate introduce orice text, dar nu este afișat vizibil pe ecran

  • zonă de text, în care se pot introduce texte de mari dimensiuni

  • zona de selecție, sau selector, în care se poate alege una sau mai multe dintr-o serie de opțiuni posibile

  • câmp de optare, sau buton radio (fără legătură cu aparatul de radio), în care se poate alege numai una dintre mai multe opțiuni posibile

  • câmp de optare, bifare (bifă) sau checkbox (în engleză), în care se poate alege una, mai multe sau nicio opțiune din mai multe opțiuni prezentate.

  • câmp de încărcare de fișiere, sau câmp de upload (din engleză), în care se poate încărca unul sau mai multe fișiere

  • șamd. Mai sunt câteva elemente care pot face parte dintr-un formular web, însă ne vom limita la cele descrise mai sus.

Formularele web pot exista ca atare, doar afișate pe ecran în format HTML, însă doar atât ar face – ar afișa niște câmpuri interactive pe ecran. Pentru ca un formular web să aibă și o finalitate, o utilitate, acele informații introduse în formular trebuie trimise către un program specializat, aflat pe un server web, program care să știe ce primește de la formular și ce să facă mai departe cu informațiile primite.

Cel mai clar exemplu de formular web este clasiculformular de contact, în care vizitatorul poate trimite un mesaj sau o întrebare, împreună cu datele sale de contact pentru a putea primi un răspuns înapoi. În spatele oricărui formular, inclusiv cele de contact, exista un script sau program, care preia datele primite de la formular, le prelucrează și trimite un răspuns înapoi către formular.

Deși nu am acoperit nici a suta parte din posibilii termeni specifici folosiți la crearea de websiteuri, ne vom opri aici cu lista, cu promisiunea că, pe viitor, vom reveni cu una sau mai multe completări ale listei în care vom încerca să acoperim și elementele grafice dinamice, animate, de tipul slideshow-urilor sau a caruselurilor.

Concluzii ... și sfaturi

Domeniile web design-ului și cel al web development-ului sunt extrem de vaste și în continuă expansiune, transformare și dezvoltare. Este greu de ținut pasul cu toate noutățile, acronimele și terminologiile. Uneori, urmărind discuția dintre doi web developeri, poate părea că vorbesc un fel de păsărească anglo-saxonă, însă sunt termeni care denotă lucruri care acum 20 de ani nici nu existau, motiv pentru care a trebuit inventat un nume.

Evident, nu veți putea cunoaște toate aceste denumiri, fără un studiu mai aprofundat al domeniului web, dar acest lucru nu este ceva ce poate fi făcut cu ușurință și nici măcar nu este un lucru dorit de toți, ceea ce este oarecum normal.

Important este, atunci când doriți să discutați despre un website, să localizați cât mai precis zona despre care vorbiți, și să descrieți cât mai detaliat ceea ce doriți.

Indiferent că știți sau nu că se numește link, referițivă la el ca „legăturacătre X”.

O bună comunicare cu web developerul dvs. vă va scuti de timp pierdut, poate de niște nervi și bani cheltuiți pe cerințe neclare sau ambigue.

Latest website templates

Latest e-commerce templates