Google si websiteurile

De foarte multe ori, un ochi neavizat, poate trage concluzia ca un website nu exista deoarece i-a scris adresa in Google si nu "a iesit". Un website poate sa existe, sa functioneze perfect, chiar sa aiba vizitatori zilnic, fara ca macar Google sa fi auzit de el.

Google Search Bar vs. Address Bar

Sa o luam cu inceputul! 
Un website are o adresa web, de genul www.websiteuri.ro. 
Un website poate fi vazut utilizand un program software specializat, numit browser web (programul pe care il aveti deschis acum, ca sa puteti citi aceste lucruri se cheama browser web si are numele de ).
Un browser web are o bara in care se poate scrie adresa unui website, bara denumita "Address Bar". Ea se afla in partea de sus a ecranului si are, de obicei culoarea alba (ia vedeti, al dvs. are addres bar?). 
In momentul cand scrieti adresa unui website si aparati "enter", browserul va incarca website-ul si vi-l va afisa.

Dar ce faceti cand cautati ceva anume - sa zicem "creare websiteuri la cheie" -, dar nu stiti pe ce website sa gasiti informatiile cautate? Atunci apelati la un motor de cautare pe Internet. Cel mai cunoscut este Google, cunoscut pe meleagurile noastre si sub numele de www.google.ro 
Dar stai! www.google.ro este o adresa de website, nu? Da. Google este/are un website, care are adresa www.google.ro. 
In acel website se gaseste bara de cautare a lui Google, pârâta "Google Search Bar".

Dar de unde confuzia dintre "google search bar" si "address bar"-ul browserelor? 
Browser-ele web, de obicei au o pagina de deschidere (pagina web care se deschide prima oara can deschideti browserul), care, din cauza cresterii notorietatii motorului de cautare Google, este setata sa fie "www.google.ro".
Deci, cand cineva deschide browserul "Internet Explorer" si acesta ii pre-incarca ww.google.ro pentru ca asa a fost setat initial, acesta crede c-a "deschis Internetul". In fapt i s-a deschis o pagina de pe website-ul www.google.ro. Iar cand omul respectiv scrie www.domeniu-cautat.ro, Google ii afiseaza ce crede el de cuviinta ca este relevant pentru cautarea cuvintelor "www.domeniu-cautat.ro".
Toate bune si frumoase, dar ce ne facem daca Google nu a auzit despre website-ul www.domeniu-cautat.ro?

Cum afla Google despre websiteuri?

Google are o baza de date cu websiteuri si mai are un program specializat (googlebot) care toata ziua, cat e ea de lunga, strabate Internetul si umple baza aceea de date cu informatii despre websiteuri.
Bine, bine, dar cum ajunge acel "googlebot" sa afle despre websiteul dvs.?

Sa zicem ca eu sunt "google" si ca dvs. vreti sa va vedeti propriu website, nou-nout, creat ieri. Sa mai presupunem ca nu ati citit capitolul de mai sus, si nefiind un as in ale Internetului, faceti confuzie intre bara de adresa (address bar) si bara mea de cautare (google search bar) si, in loc sa scrieti "www.domeniu-cautat.ro" in bara de adresa a browserului dvs., scrieti acel lucru in bara mea de cautare. Aceasta echivaleaza cu o cautare pe Google, adica ma intrebati pe mine ce stiu despre "www.domeniu-cautat.ro". Dar eu n-am auzit inca despre "www.domeniu-cautat.ro" deoarece websiteul respectiv vi l-ati deschis ieri, si nu sunt (inca) Dumnezeu pe pamant sa le stiu pe toate. Deci ce ne facem, ca eu, "google", o sa va raspund ca nu stiu nimic despre "www.domeniu-cautat.ro", iar dvs. stiti ca ati platit bani sa aveti acel website. Si pac! ii penalizati pe bezmeticii aia care v-au facut website-ul, ca site-ul dvs. nu exista, ca v-au tras teapa si asa mai departe.
Site-ul dvs. exista, doar ca Google nu a "auzit" inca despre el.

Programul specializat al lui Google, acel googlebot, spuneam ca strabate Internetul in lung si-n lat, citind toate paginile web pe care le intalneste in cale si aducandu-i-le in atentia lui Google. Acel programel, daca nu poate ajunge si pe websiteul dvs. nici n-o sa-i spuna ceva, vreodata, lui Google despre websiteul dvs., iar, ca sa ajunga pe el trebuie sa gaseasca undeva, oriunde, indicatii despre cum se ajunge la websiteul dvs., adica sa gaseasca un link catre adresa domeniului dvs. 

Mai exista si varianta in care dvs. sau cineva pe care-l platiti sa faca asta, va duceti la poarta lui Google, si-i lasati un biletel in cutia cu scrisori, pe care scrieti adresa website-ului dvs. Google, dupa ce s-o dezmetici si dupa ce-si bea cafeaua, gaseste acel biletel, citeste adresa web si ... gata, o stie. Data viitoare cand o sa ma mai intrebati ce stiu despre "www.domeniu-cautat.ro", am sa va raspund ca este un website minunat, pe care gasin informatii despre X si despre Y si , iata, aceasta este adresa pe care trebuie s-o urmati ca sa ajungeti la site-ul cautat: www.domeniu-cautat.ro

Nu era mai simplu sa scrieti direct in bara de adrese a browserului dvs.?

Articole

Șabloane recente de websiteuri

Șabloane recente de magazine online